Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Τι έρχεται στο μηχανογραφικό 2021 λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

 Oι υποψήφιοι που δεν θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν μηχανογραφικό υπολογίζονται μεταξύ 15.000 με 20.000. Πώς θα υπολογίσετε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο. Απόκλιση του μέσου όρου επίδοσης από τον υπολογισμό των μορίων.

Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται για τους υποψηφίους ο υπολογισμός των μορίων αλλά και της μέσης βαθμολογίας, λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2021.

Όσοι υποψήφιοι κυμαίνονται σε βαθμούς μεταξύ 8,2 και 9,7 φαίνεται να βρίσκονται στο «όριο» του αποκλεισμού από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι μαθητές ακόμα και κοντά στον βαθμό 10 κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οποιουδήποτε Πανεπιστημίου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι ο υπολογισμός των μορίων τους αφορά αποκλειστικά στο να υπολογίσουν που κυμαίνεται η επίδοσή τους για να επιλέξουν τις πρώτες επιλογές τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Για παράδειγμα ένας υποψήφιος του 2ου επιστημονικού πεδίου που έχει πετύχει 15.000 μόρια θα ανατρέξει στις βάσεις των προηγούμενων ετών ώστε να δει αναλογικά σε ποιες σχολές έχει περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί.

Για φέτος, λόγω της επαναφοράς των συντελεστών βαρύτητας, προτείνεται στους υποψηφίους η σύγκριση να γίνει και με τις προπέρσινες βάσεις εισαγωγής δηλαδή τις βάσεις 2019.

Αντιθέτως, για όποιον υπολογίζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο μέσος όρος επίδοσης των τεσσάρων μαθημάτων, χωρίς τις αυξομειώσεις που φέρνουν οι συντελεστές βαρύτητας είναι αυτός που θα υπολογιστεί και όχι τα μόρια.

Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος του 4ου επιστημονικού πεδίου θα υπολογίσει τον βαθμό που προκύπτει από τον μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων και θα αναμένει την ανακοίνωση των ΕΒΕ ανά πανεπιστημιακό τμήμα για να δει εάν περνάει το όριο που θα του επιτρέψει να επιλέξει τις σχολές που επιθυμεί.

Που αναμένεται να κινηθεί η ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τοποθετούν υψηλά τον πήχη, δυσκολεύοντας αρκετούς υποψηφίους που κινούνται σε χαμηλές βαθμολογίες.

Το νέο σύστημα που λειτουργεί ως «κόφτης» αποκλείει εκ των προτέρων υποψηφίων με βαθμούς όπως 4, 5 ή 7, όμως πολύ πιθανόν ακόμα και υποψήφιοι με 9,5 να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

-Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 11,2, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 8,9 (0,80 συντελεστής) έως 13,3 (1,20 συντελεστής).

-Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο είναι πιο ανταγωνιστικοί οι βαθμοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 11,9, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 9,5 (0,80 συντελεστής) έως 14,3 (1,20 συντελεστή).

-Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, που οι βαθμολογίες φέτος ήταν καλύτερες από πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 12,1, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 9,7 (0,80 συντελεστής) έως 14,5 (1,20 συντελεστής).

-Τέλος στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, καταγράφονται οι χαμηλότερες βαθμολογίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 10,3, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 8,2 (0,80 συντελεστής) έως 12,4 (1,20 συντελεστής).

Ευκαιρία για όσους δεν πετύχουν να ξεπεράσουν την ΕΒΕ στο επιστημονικό τους πεδίο, είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό των σχολών που ανήκουν στην Κοινή Ομάδα (Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ) και η ΕΒΕ τους θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δύσκολα τα πράγματα στις Πανελλήνιες 2022 με τους συντελεστές βαρύτητας

Στις πανελλήνιες 2022   οι υποψήφιοι δεν έχουν καταλάβει πόσο δύσκολη είναι πλέον η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ. Οι μαθητέ...